Küresel ekonomiler salgınlara hazır değil. DSÖ öncülüğünde hazırlanan raporda, küresel ekonomilerin yeni salgınlara karşı eskisinden daha hazırlıklı olmadığı vurgulanmaktadır. Raporda, salgınlarla mücadelede daha etkin ve kapsamlı önlemler alınması gerektiği ifade edilmektedir. Özellikle sağlık alanında yapısal değişikliklerin ve yatırımların artırılması gerektiği belirtilmektedir. Bunun yanı sıra, küresel sağlık sisteminin güçlendirilmesi, kamu-özel sektör işbirliğinin daha etkin hale getirilmesi ve inovasyonun teşvik edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Rapor, küresel ekonomilerin salgınlara karşı daha güçlü bir şekilde hazırlanması ve sağlık alanında daha sürdürülebilir bir yaklaşım benimsemesi gerektiği çağrısında bulunmaktadır.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un ifadelerine göre, 2020 yılında Covid-19 ile mücadele için oluşturulan “Herkes İçin Sağlık Ekonomisi Konseyi”nin ilk raporu yayımlandı. Bu konseyin amacı, ekonomileri “herkes için sağlık” perspektifinden değerlendirmek ve sağlık alanında ekonomi politikalarını yeniden düşünmekti.
Ghebreyesus, konseyin çalışmalarına 2021’in başlarında başladığını ve beklentilerin üzerinde bir iş çıkardığını belirtti. Raporda, ekonomik kalkınmanın nasıl ölçüleceğini, inovasyonun nasıl daha iyi finanse edileceğini ve herkes için sağlık sağlama kapasitesinin nasıl oluşturulabileceğine dair fikirler sunulduğunu ifade etti.
Raporun dikkat çeken noktalarından biri, ilerlemeyi ölçmede gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) kullanılmasının önerilmemesi oldu. Ghebreyesus, GSYİH hesaplamasının genellikle ücretsiz çalışmaya giden büyük kaynakları hesaba katmadığını belirtti. Dünyada ki gelişmeleri hızlı ve güvenilir şekilde öğrenmek için Keşfet Haber‘i takip edin.
Ayrıca raporda, sağlığın uzun vadede yeterli ve sürdürülebilir olması için finansman çağrısında bulunulduğunu ve konseyin inovasyonun kamu ve özel sektör arasında etkili ortaklıklar olduğunda işe yaradığını vurguladığı bilgisini paylaştı.
“KÜRESEL OLARAK SAĞLIK SİSTEMLERİ ÇEVRESİNDE BÜYÜK BİR FİNANSMAN AÇIĞI VAR”
Konsey Başkanı Mariana Mazzucato, raporun oluşturulması sürecinde Covid-19 döneminde etkin bir şekilde çalıştıklarını ifade etti. Salgının sona ermediğini ve birbirine bağlantılı krizlerle devam ettiğini vurgulayan Mazzucato, mali, sağlık ve iklim alanlarındaki krizlerin de salgınla ilişkili olduğunu belirtti.
Mazzucato, gelecekte daha fazla salgınla karşılaşacaklarını ve yeni virüslerin ortaya çıkabileceğini söyledi. Bu nedenle sağlık konusunda daha hazırlıklı olunması gerektiğini ifade etti. Raporda, sağlığın herkes için ciddiye alınmadığı ve iş modellerinin yeterince tasarlanmadığına dikkat çekildi.
Konsey Başkanı, sağlık alanında herkesi içeren yönetim yapılarının oluşturulmadığını ve kamu-özel sektör ortaklıklarının sonuç odaklı şekilde tasarlanmadığını belirtti.
Raporda, küresel olarak sağlık sistemleri etrafında önemli bir finansman açığı olduğu ve herkes için sağlık sağlayan bir ekonomi tasarlamak için değişikliklere ihtiyaç olduğu ifade edildi. Patentlerin yapısı, kamu-özel sektör ortaklıkları ve bütçeler gibi konuların incelendiği raporda, piyasaların insan ve dünya sağlığına öncelik veren, proaktif ve işbirlikçi bir şekilde şekillendirilmesi gerektiği vurgulandı.
Rapora göre, herkes için sağlık temin etmek için devlet kapasitesine yeniden yatırım yapılması, ortak çıkarlara ve daha fazla finansa öncelik veren yeni bir sağlık inovasyonu ekosistemi ve daha yüksek kaliteli finansman gerekmektedir.
Kaynak : https://erisimhaber.com/
Evde Ateş Düşürme Yöntemleri
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.